ΕΛΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ

Τι είναι η Ελαστογραφία Ήπατος και γιατί είναι τόσο σημαντική εξέταση?

Τι είναι η Ελαστογραφία Ήπατος και γιατί είναι τόσο σημαντική εξέταση?

ΕΛΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ

Ανεξαρτήτως της αιτίας μίας ηπατικής βλάβης, αν αυτή χρονίσει δύναται να οδηγήσει σε σχηματισμό ίνωσης μέσα στο ηπατικό παρέγχυμα.
Τι είναι η ίνωση?
Είναι ουσιαστικά η δημιουργία ουλών μέσα στο ήπαρ του ασθενούς.
Αυτή η ίνωση βαθμολογείται ανάλογα με τη σοβαρότητα-έκταση της σε 4 στάδια (1-4).
Το 4ο στάδιο είναι η κίρρωση, δηλαδή μιλάμε ουσιαστικά για ένα ήπαρ με εκτεταμένη ίνωση, γεμάτο ουλές, δηλαδή με εκτεταμένες βλάβες. Την ίνωση δεν είναι δυνατό να την ανιχνεύσει ούτε το υπερηχογράφημα, ούτε η κλασσική αξονική ή η μαγνητική τομογραφία κοιλίας.
Παλαιότερα την ανιχνεύαμε μέσω βιοψίας, δηλαδή παίρναμε ένα μικροσκοπικό κομμάτι ήπατος μέσω τρυπήματος με βελόνα και το αναλύαμε στο μικροσκόπιο για να δούμε την ίνωση.
Σήμερα η βιοψία έχει πλέον εγκαταλειφθεί ως εργαλείο εκτίμησης του βαθμού ίνωσης και έχει αντικατασταθεί από την Ελαστογραφία Ήπατος η οποία είναι μια ΜΗ επεμβατική, απόλυτα ασφαλής μέθοδος, που πραγματοποιείται μέσω ειδικού μηχανήματος υπερήχων και ως εκ τούτου δεν έχει ούτε ακτινοβολία.
Με την Ελαστογραφία εκτιμάμαι η σκληρότητα του ηπατικού ιστού και έτσι εμμέσως και η ίνωση, καθώς όσο περισσότερη ίνωση έχει ένα ήπαρ, τόσο πιο σκληρό γίνεται.
Στο ιατρείο μας χρησιμοποιούμε το μηχάνημα Aixplorer Supersonic, ένα από τα καλύτερα και πιο καταξιωμένα μηχανήματα Ελαστογραφίας Παγκοσμίως και διενεργούμε Ελαστογραφία με τη μέθοδο 2D-Shear Wave, η οποία διαθέτει μεγάλη διαγνωστική ακρίβεια και ΔΕΝ επηρεάζεται από την παρουσία ασκίτη ή από περιπτώσεις αυξημένου σωματικού βάρους του ασθενούς, όπως συμβαίνει με την Ελαστογραφία που πραγματοποιείται με το Fibroscan που αποτελεί παλαιότερη ελαστογραφική μέθοδο.
Image

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΩΣ

Με μια μη επεμβατική, ασφαλή και αξιόπιστη μέθοδο που πραγματοποιείται με τη χρήση υπερήχων, δηλαδή την Ελαστογραφία, μπορούμε μέσα σε λίγα λεπτά να γνωρίζουμε τη σοβαρότητα της κατάστασης του ήπατος του ασθενούς μας και έτσι να προχωρήσουμε στην επιλογή της καταλληλότερης θεραπευτικής προσέγγισης με σκοπό την αρτιότερη και πιο ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του ηπατικού νοσήματος.

Aixplorer SuperSonic

Ελαστογραφία με τη μέθοδο 2D-Shear Wave

Dr Δημήτριος Σιμ. Καραγιαννάκης MD, PhD

Στο ιατρείο του Παθολόγου - Ηπατολόγου Δημητρίου Καραγιαννάκη διερευνώνται τα συμπτώματα και νοσήματα που άπτονται τόσο του ευρύτερου τομέα της Παθολογίας, όσο και του εξειδικευμένου τομέα της Ηπατολογίας, με σκοπό την πολύπλευρη και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση τους.

.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Χαρ. Τρικούπη 102, Κηφισιά 14563

Τηλ. ιατρείου: 2108015512

Κιν.: 6997295006

E-mail: drkaragiannakis@gmail.com